Acupunctura


Acupunctura cu laser
  Tehnici de ultima ora, cum ar fi laserul, pun intr-o lumina noua medicina traditionala orientala. Laseracupunctura, care presupune aplicarea unei surse de lumina laser in punctele traditionale de acupunctura, trateaza durerile articulare, dar si nevralgiile sau ulcerul.
           Aplicata de ani buni si in centre de specialitate din Romania, metoda este descrisa de specialisti drept o adevarata “punte de legatura intre medicina moderna, fizioterapie, fototerapie si medicina traditionala orientala”. Practic, in cadrul sedintelor de laseracupunctura se aplica surse de lumina laser – in general in spectru rosu (vizibil) si infrarosu (care nu se vede) – in punctele traditionale de acupunctura. Pe locul unde ar fi trebuit introdus acul se aplica laserul, fie “in contact  ferm”, fie de la distanta sau prin scanarea zonei.”In acest context, laserul devine un ac virtual. Energia pe care o poarta si o transmite organismului uman nu este, insa, deloc virtuala. Ea stimuleaza punctele de acupunctura. Punctele au caracteristici electro si termodinamice distincte, care le deosebesc de tegumentul invecinat”, explica specialistii modul in care aceasta procedura actioneaza.
         Nota bene! Tipurile de laser utilizate in laseracupunctura au o putere redusa si nu prezinta efecte secundare. Radiatia laser utilizata nu este radioactiva si nu produce durere. Pentru acupunctura moderna, laseracupunctura reprezinta un progres tehnologic normal, care se imbunatateste de la an la an.
Pentru numeroase boli
          De la tratamentul durerii cronice sau a celei acute, a durerilor articulare, musculare, pana la tratamentul bolilor reumatice cronice degenerative, cum sunt artrozele si poliartrozele, artritele cronice… O indicatie particulara a laseracupuncturii este tratamentul hidroartrozei (acumularea de lichid in articulatia genunchilor), afectiune in care, dupa urmarea acestui tratament, uneori nu mai este nevoie de evacuarea prin punctie a lichidului din articulatie. Laseracupunctura este indicata si in tratamentul diferitelor tipuri de edeme periferice, in bolile neurologice (nevralgii, pareze, sechele dupa accidente vasculare cerebrale) si in cele interne functionale, cum ar fi ulcerul gastro-duodenal cronic, dischinezia biliara fara pietre, colicile abdominale fara o cauza organica, manifesta. In plus, specialistii mai afirma ca in anexitele cronice, durerile care survin la ciclu, recuperarea dupa diferite tipuri de traumatisme sau interventii chirugicale si in unele boli dermatologice exista indicatii pentru tratamentul cu laseracupunctura.
Combinatii benefice
 Pentru efecte si mai bune, specialistii recomanda combinarea laseracupuncturii cu acupunctura clasica, microstimularea, moxibustia si magnetoterapia. In moxibustie, o planta medicinala numita artemisia officinalis se arde si degajeaza o energie care are rolul de a scoate din corp umezeala si frigul. Tehnica de tratament este indicata mai ales in afectiunile reumatismale, insa si pentru tonifierea generala a corpului si pentru marirea cantitatii de yang din organism. Magnetoterapia se bazeaza pe ideea ca magnetii reduc durerile si maresc ritmul in care organsimul se vindeca.

Se pot trata: reumatismul, hipertensiunea arteriala in stadii incipiente, astmul bronsic, problemele digestive, alergiile cutanate, nevrozele, spasmofiliile latente.

Pentru efecte in plus: laser, electromagnetica si radiatie infrarosie
 Pe langa folosirea procedurilor laser in acupunctura, specialistii Centrului National de Acupunctura si Homeopatie folosesc si alte tehnici pentru a spori efectul medicinii traditionale chinezesti in boli precum astmul bronsic, alergiile cutanate si diverse boli cronice. Este vorba despre radiatia infrarosie si electromagnetica. “Am lucrat experimental in acest domeniu peste 20 de ani, constatand ca pentru stimularea punctelor de acupunctura nu este suficient un singur tip de stimul, nici mecanic (invartirea acului), nici caloric (cu moxa) si nici optic”, explica dr. Moldovan. Asa a ajuns sa combine “concomitent sau gradat impulsul laser, impulsul electric modulat si supramodulat, radiatia infrarosie de slaba putere si stimularea electromagnetica”. Pe cand, daca punctului de acupunctura sau organismului ii aplici mai multe semnale care au valente terapeutice si informationale, acesta stie ce sa-si ia din ceea ce ii oferi.
“Pentru acest tip de procedura, eu fac niste masuratori, inainte si dupa tratament, si optimizez fiecare semnal, particularizandu-l pentru fiecare bolnav in parte si, mai mult decat atat, nu doar pentru fiecare bolnav in parte, ci pentru momentul la care se afla bolnavul vizavi de stimul”, mai explica dr. Moldovan.

Auriculoterapie pentru probleme de cuplu
 Laserul poate fi folosit si in ceea ce se cheama auriculoterapie (ace plasate in pavilionul urechii). Unele zone sunt cel mai bine stimulate prin folosirea acelor de acupunctura (sterile si de unica folosinta, desigur), in timp ce in altele este cel mai bine sa se foloseasca plasturii, care vor sta aplicati pe ureche timp de cateva zile (in functie de afectiunea careia se adreseaza procedura).
 Prin aceasta modalitate se pot vindeca o multime de boli: de la cele ale ficatului, rinichilor, colonului, pana la intoxicatiile cu alcool, tutun sau problemele de cuplu. In ceea ce priveste principiile care stau la baza auricoloterapiei, specialistii le explica prin faptul ca toate organele din corp au corespondent intr-un anume punct din ureche: ficat, rinichi, inima, vezicula biliara, intestin, uretra, colon etc.Punctele reflexe ale urechii mai pot fi stimulate prin masaj sau cu microcurenti. Indicatiile principale ale auriculoterapiei includ sciatica, lumbago, tratarea durerilor cronice. Auriculoterapia poate fi folosita si ca alternativa la medicina alopata, in intoxicatiile cu alcool sau in problemele de cuplu. Medicii nu recomanda aceasta tehnica de tratament la gravide si la persoanele foarte varstnice.

56% dintre pacientii tratati au demonstrat rezultate excelente in redobandirea functiilor motorii.
Efectul laser
 Despre efectul “laser” se cunosc deja foarte multe. Primii care au reusit sa concretizeze toate teoriile in domeniu au fost doi rusi si un american: Charles H. Townes (Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, SUA), Nicolay Gennadiyevich Basov (Lebedev Institute for Physics Akademija Nauk Moscow, URSS) si Aleksandr Mikhailovich Prokhorov (Lebedev Institute for Physics Akademija Nauk Moscow, URSS). Cei trei au impartit premiul Nobel din 1964, atribuit pentru “cercetari fundamentale in domeniul electronicii cuantice care au condus la construirea oscilatoarelor si a amplificatorilor bazati pe principiul maser-laser?.
Tratate chinezeste
 In cazul celor care doresc sa renunte la tigari, spre exemplu, s-a constatat ca sedintele regulate de acupunctura cresc nivelul endorfinei din organsim, hormon care ajuta la calmarea fumatorilor.
 Majoritatea acupuncturistilor recomanda cel putin patru sedinte in prima luna cand se renunta la fumat. In plus, specialistii au mai facut o constatare importanta: acupunctura facuta in zona urechii (auriculoterapia) se pare ca este cea mai eficienta forma de tratare a dependentei de nicotina.

Sursa: http://greenalchemy.org/?q=node/13
www.google-images.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu