Dermatologie si medicina estetica


Medicina estetica. La ce serveste laserul?
Toata lumea vorbeste despre laser, dar putini oameni stiu cu exactitate la ce serveste el. Trebuie sa stiti ca laserul poate fi eficace, în mod special, pentru tratarea leziunilor pigmentare, a cicatricelor, a ridurilor.
Laserul si pigmentarea
Pigmentarile naturale (melanina) se diferentiaza de cele artificiale (tatuajele). Pigmentarile naturale pot fi congenitale (din nastere) sau dobândite, acestea din urma aparând în cursul vietii.
- Pentru pigmentarile naturale congenitale, se folosesc întotdeauna, ca prima solutie, laserele Qswitchés (QS) care genereaza energii foarte mari într-un timp ultra-scurt, nelasând deci, cicatrice.
- Pentru pigmentarile dobândite, atunci când ele sunt superficiale, QS-urile ramân laserele de referinta, dar se pot folosi si lasere vasculare (KTP, coloranti pulsati), de vaporizare (erbiu) sau de lampa speciala, în functie de cauza pigmentarii.
- Pentru pigmentarile artificiale (tatuaje), laserele QS ramân cele ideale.
Trebuie insistat asupra faptului ca fiecare piele este unica si fiecare pigmentare raspunde la un anumit tratament. Acesta necesita, în majoritatea cazurilor, teste care vizeaza riscul unor efecte secundare imprevizibile ori riscul absentei rezultatelor. Fiecare tatuaj corespunde încrustarii în piele, în mai mare sau în mai mica profunzime, a unui pigment, mai mult sau mai putin dens, iar numarul de sedinte necesare este imposibil de definit cu exactitate, la fel ca si devizul final.
Exista tatuaje „non-reactive” (pigment acrilic), „slab reactive”, atunci când epiderma se imflameaza, sau tatuaje alese dupa culori. Cel care se angajeaza într-un astfel de tratament va trebui, asadar, sa accepte riscurile lui, întotdeauna posibile
.


   Laserul si cicatricele
Cicatricele pot fi vizibile printr-o coloratie marcata sau printr-o neregularitate reliefata.
- Când coloratia este rosie, se va folosi un laser vascular KTP sau cu un colorant pulsat.
- Când coloratia este bruna, se va folosi în primul rând un laser pigmentar (QS), apoi, în caz de esec, unul vascular sau o lampa cu laser.
- Daca este vorba de o „cicatrice tatuata” (accidentare prin încrustare de bitum), se va utiliza un laser pigmentar; daca cicatricea este alba (acromie), va fi nevoie de laserele Eximer, recomandate pentru repigmentarea pielii în cazurile de vitiligo.
- Daca cicatricea este cheloida, se poate începe injectarea de corticoizi în leziuni, aplicatiile sustinute cu azot lichid si apoi, laserele cu coloranti pulsati.
- Daca cicatricele sunt doar în relief - hipertrofice, non-fibroase – se vor folosi lasere de vaporizare care netezesc (precum un disc abraziv) straturile excesive ale epidermei, cum ar fi erbiu Yag de prima interventie sau CO2.
- În sfârsit, daca cicatricele sunt profunde, ele vor necesita mai multe sedinte cu lasere numite regeneratoare sau remodelatoare: Yag, coloranti pulsati, dioda, erbiu Yag, lampa cu laser, ale caror fluxuri si durate de impulsie asupra tintei sunt slabe. Se urmareste, astfel, stimularea fibroblastelor dermice „adormite” ale fibrelor de 
colagen din tesutul elastic reticular, fara alterarea epidermei.
- Majoritatea acestor tratamente fotonice necesita administrarea de vitamine pe cale orala, de anti-oxidante, care actioneaza sinergic. În felul acesta, rezultatele vor fi optimizate
.


Laserul si ridurile
1995: aparitia revolutionara a CO2 pulsat.
„Foto-ablatiunea”, asociata cu o fotocoagulare, antreneaza o contractie colagenica microscopica, urmata de crearea unui nou 
colagen.
Rezultat: netezirea evidenta a proeminentelor si în mod secundar, atenuarea unor riduri.
Inconveniente: eritem persistent timp de câteva luni, posibile cicatrice, posibile acromii definitive si viata sociala întrerupta pentru doua saptamâni.
1997: Erbiu Yag
Având o lungime de unda care corespunde nivelului maximal de absorbtie al apei, antreneaza o „fotovaporizare” a celulelor epidermice transformate, astfel, în fum. Caldura difuzata în tesuturile vecine este putina, deci si durerea e mai mica. Nu are loc o fotocoagulare, asadar actele sunt limitate în profunzime, prin sângerare.
Rezultat: efect de netezire a proeminentelor, dar absenta sau slaba atenuare a ridurilor, pentru ca nu exista contractie colagenica.
Indicatii: mici iregularitati de suprafata, riduri fine, superficiale.
Inconveniente: eritem (pe o perioada mai scurta de timp decât în cazul CO2 pulsat), fara efecte asupra ridurilor profunde, o saptamâna de privare sociala.
2000: Fotoregenerarea
Ca replica la neplacerile suportate de pacienti (si de medicii lor) în urma interventiilor, a aparut principiul fotoregenerarii cu lasere si lampi, care actioneaza fie încalzind lichidul dermo-epidermic, fie încalzind capilarele mici. Lampile Quantum SR încalzesc ambele tinte. Se observa o crestere a cantitatii de 
colagen, dupa una sau mai multe sedinte, în functie de tipul aparatului.
Clinic, se remarca un efect de întinerire, prin netezirea texturii pielii care se uniformizeaza, printr-o ameliorare a tenului devenit mai stralucitor, ori prin disparitia ridurilor fine. Efectul de „întindere” apare în urma utilizarii fiecarui aparat. Se pare ca aceasta „întinerire” se datoreaza unui aflux de factori de stimulare si de crestere care provoaca formarea unui colagen nou.
Cercetarile sunt în plina desfasurare, în încercarea de a fi gasita o explicatie la aceste rezultate (pentru determinarea factorilor receptivi si non-receptivi) si mai ales pentru a pune la punct, în mod reproductibil, protocoalele eficiente.



Tratamentul cu laser: regenerarea pielii si eliminarea ridurilor
   
  Peeling cu laser (chimic cu dioxid de carbon)
Peelingul cu laser de tip Q switched Nd Yag ajută la revitalizarea țesutui conjunctiv (colagen), la regenerarea și curățarea pielii, obținându-se rezultate permanente într-un mod nedureros.
Aceastăprocedură se poate efectua la orice persoană, indiferent de vârstă, sex; durează aproximativ jumătate de oră, nu necesită injecții, este lipsită de dureri, imediat după intervenție persoana ışi poate continua activitățile zilnice.
Peelingul cu laser se poate efectua asupra oricărui tip de ten, îndepărtând în timp scurt petele, cicatricele de acnee, efectele negative ale factorilor genetici sau de mediu,revitalizand stratul de tesut conjunctiv inbatranit. După o singură procedură pielea își recapătă strălucirea inițială.
  Rezultatele peelingului cu laser se vor observa în scurt timp în special la persoanele care nu prezintă probleme serioase ale tenului, acesta căpătând un aspect fin, strălucitor, petele atenuându-se iar porii închizându-se. La persoanele cu probleme mai deosebite rezultatele se vor observa după un timp mai îndelungat.
 

      Cum decurge procedura de peeling cu laser?
 Procedura de peeling cu laser începe prin curățarea foarte buna a tenului persoanei tratate după care se întinde un strat subțire de cremă pe bază de carbon perioada ın care pacientul se relaxează timp de 10 minute.
După aceea, utilizându-se aparatul bazat pe tehnologia superioară din domeniul medical laserul \"Q Switch Nd Yag\" se emit radiații cu particule de carbon în porii pielii. Particulele de carbon depuse în porii pielii vor exploda prin emisiile din modul secundar al aparatului.
Pacientul va avea doar o senzație usoara de căldură în momentul funcționării aparatului. Procedura va continua până când va fi acoperită întreaga suprafață a pielii. Procedura de peeling cu laser durează în total jumatate de oră. Pacienții își pot continua activitățiile zilnice imediat după procedură. După terminarea procedurii nu sunt necesare tratamente speciale de întreținere, dar se recomandăca pacientul să acorde atenție protecției antisolare. Nu apar pe piele arsuri,iritații sau cicatrici.
Prin procedura de peeling cu laser, structurile de colagen din piele sunt stimulate, în urma acestei stimulări pielea trece printr-un proces de întindere, ridurile pielii se întind. În momentul exploziilor instantanee porii reacționează ca un reflex închizându-se. După efectuarea procedurii porii largi din structura pielii pacientului se vor închide. Stratul superior al pielii va suferi o ușoarăpaloare. Același fenomen se manifestă și după procedurile de peeling chimic. Prin această procedură se realizează un echilibru seboreic al tenului cu probleme acneice sau asemănătoare. Problemele de acnee sunt înlăturate.
  Chiar dacă dupăprima sedinta sunt vizibile semnele de întindere a pielii și inchiderea porilor, procedura se poate repeta în 3-6 sedinte la 10 zile distanță.
 Pentru a se realiza un echilibru al sistemului seboreic din piele se recomandă cel puțin 5 ședințe la interval de 10 zile. Pentru revigorarea pielii este suficientă o singură ședință de peeling cu laser. Pentru îndepărtarea petelor denumite melasmă sunt necesare 10 ședințe la interval de 10 zile. 













Mai multe imagini aici











Surse:
http://www.beautycenter.ro/estetica/tratamente-laser/medicina-estetica-la-ce-serveste-laserul-491.articol
http://www.elegance-clinic.ro/servicii/tratament-cu-laser-regenerarea-pielii-si-eliminarea-ridurilor-14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu